Kategorier
Nyheter

1. Mai 2021

I det siste året som pandemien har vært så har vi sett litt av hva samhold betyr, men dette ikke kan sammenlignes med det som skjedde for over 80 år siden.

Vi har det siste året måtte holde oss hjemme både fra jobb og annet fritidssyssel da mye har vært stengt ned. Vi håper på bedre tider snart, da flere og flere blir vaksinert og at vi kan begynne åpning av Samfunnet igjen

Jeg ønsker alle en riktig fin 1. Mai.

Her er historien om tyskernes angrep på fagbevegelsen under 2. verdenskrig:

Det er i år 80 år siden de første fagforeningslederne ble henrettet av den tyske okkupasjonsmakten i Norge.

Krigen kom til Norge 9 april 1940 og varte til 8 mai 1945.

Den 3. september i 1941 ankom sjefen for Nazi Tysklands sikkerhetspoliti og sikkerhetstjeneste Reinhard Heydrich Oslo. Han kom for å møte Hitlers Rikskommissar for Norge, Josef Terboven.

De skulle sette en stopper for arbeidet til LO.

Tre dager etter reiste Heydrich tilbake til Tyskland.

Fire dager etter dette, den 10. september, proklamerte Terboven sivil unntakstilstand i Oslo og Aker.

Den 10. september, startet terroren mot det norske folk for alvor under 2. verdenskrig.

De første ofrene i frihetskampen falt her.

Klubbformann Rolf Wickstrøm fra Skabo jernbanevognfabrikk og LO-advokat Viggo Hansteen, ble regelrett likvidert av tyskerne. Det var slik motstandskampen mot den tyske okkupasjonsmakten fikk en ny dimensjon.

Den norske arbeiderbevegelsen, med LO i spissen, hadde i lang tid vært den farligste og best rustede organisasjonen i motstandskampen i tyskernes øyne

Tyskerne var redde for arbeidermakta. Kanskje fordi den så åpenbart var, og er, en rettferdig makt.

”Melkestreiken” som hadde brutt ut blant Oslos jernarbeidere 8. september var den angivelige grunnen til dette.

Streiken oppsto spontant da melkeforsyningene til arbeidsplassene ble stoppet av tyskerne. Den 9. september streiket rundt 25 000 arbeidere i Oslo.

Flere hundre ble arrestert den 10. september, blant dem var nettopp den snart 41 årige Viggo Hansteen, og den 28 år gamle Rolf Wickstrøm. Hansteen og Wickstrøm dømmes etter en haste ”rettssak” og de ble begge skutt, rett ved bautaen som er satt opp på Årvoll.

Også formannen i Norsk Jern og Metall arbeiderforbund, Josef Larsson, og LO’s nestleder, Buvik blir dømt til døden, men ble senere såkalt ”benådet” til livsvarig fengsel og sendt til Tyskland. Buvik overlevde ikke oppholdet i Tyskland.

Henrettelsen av Hansteen og Wickstrøm satte ord på tyskernes fremferd. Terroren mot det norske folk var nå blitt et faktum. Sivilbefolkningen var i sjokk etter beskjeden om drapene. Men det satte likevel ikke det norske folk ut av spill. Tvert imot. Tyskernes handlinger vekket for alvor motstandskampen i Norge!

Vi må aldri glemme de som ga sitt liv for vår frihet.

Ønsker dere alle en fin dag

Hilsen Magne Glimdal

Leder Fellesforbundet avd.1 Oslo – Akershus