Først skal permitteringer drøftes med tillitsvalgt. Så skal det skrives protokoll og varsles. Så kan permitteringene gjennomføres to dager senere.
Foreløpig er nedstengingen varslet fram til 31. januar. I denne perioden har arbeidsgiver lønnsplikt. Varer nedstengningen lenger enn dette må de permitterte melde seg som arbeidssøkende hos Nav for eventuelt å få dagpenger.
LO-advokatene har fått mange henvendelser om det er to eller 14 dager som er fristen for permitteringsvarsel.
Koronaviruset gir i seg selv, etter LO-advokatenes synspunkter, ikke hjemmel for å bruke to-dagers regelen. Men en myndighetspålagt hendelse, som dette, vil nok kunne gå inn i denne hjemmelen. Arbeidsmiljøloven § 15-3 (10) regulerer uforutsette hendinger som følgende: Dersom ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser gjør det nødvendig helt eller delvis å innstille driften.
Mange blir imidlertid også rammet indirekte. Da må arbeidsgiver, etter LO-advokatenes oppfatning, forholde seg til 14 dagers varslingsfrist.
Krav om at det føres protokoll
– Det er dessverre ikke mulig å anbefale noe annet, enn at hver eneste permitteringsbegrunnelse og varslingsfrist må vurderes i lys av de konkrete omstendigheter, poengterer jurist Atle Sønsteli Johansen.
– LOs juridiske avdeling har vurdert det slik at den akutte nedstengingen av frisørsalonger i mars 2020, etter all sannsynlighet faller innenfor det partene har ment med begrepet «uforutsette hendinger», sier Johansen til FriFagbevegelse.
– Det er videre viktig å være klar over at før arbeidsgiver kan sende varsel om permittering, må arbeidsgiver konferere med den tillitsvalgte, og det er krav om at det skrives protokoll.
Varslingsfristen begynner først å løpe når konferansen er avholdt, understreker han.